Všechny Novinky

Radek Nekarda: v boji s COVID-19 pomůže náš dezinfekční robot

#Novinky

Říkají mu Čistič Viktor. Robot, který dokáže bez cizí pomoci automaticky sterilizovat určené prostory ve zdravotnictví, potravinářství nebo průmyslu. Umí toho však mnohem více. O novince z dílny společnosti AMTECH, s. r. o. jsme si povídali s jejím jednatelem, panem Radkem Nekardou.

 

Můžete prosím v krátkosti představit vaši firmu?

Už řadu let se zabýváme robotikou a automatizací. Naším cílem je přinášet zákazníkům kvalitní a inovativní řešení. Naši roboti se úspěšně uplatňují například ve zdravotnictví. Provádějí zde opakující se operace a tím šetří čas kvalifikovanému personálu, který se pak může naplno věnovat pacientům. Situace na jaře tohoto roku nám ukázala, že má smysl využít našich zkušeností, které mohou pomoci nad virem zvítězit za přispění účinné UV-C technologie. Rozhodli jsme se tedy, že stvoříme Čističe Viktora.

Jak dlouho jste na vývoji robota pracovali?

Už v první vlně epidemie koronaviru jsme se zapojili do iniciativy Spojujeme Česko, kde jsme zájemcům z řad nemocnic a laboratoří nabídli roboty Universal Robots a Mobile Industrial Robots, a to včetně technické podpory. Automaticky jezdící základny našim zákazníkům dodáváme již několik let. Víme proto, že jsou spolehlivé a máme pro ně připravený proškolený tým prodejní a servisní podpory. Proto jsme ve velmi krátké době čtyř měsíců vyvinuli speciální nástavbu a spustili testovací provoz.

Nedávno jste vašeho dezinfekčního robota úspěšně otestovali v nemocnici Na Bulovce. Jak test dopadl a co bude dál?

Nemocnice Na Bulovce nám umožnila provést testování robota na čtyřech až pěti místech. V rámci tohoto testování proběhl hlavně test funkčnosti lampy na viry a bakterie. Všechny zkoušky dopadly nad očekávání dobře a odnesli jsme si z nich řadu poznatků. Ty jsme aplikovali do verze robota 2.0, která je již určena našim zákazníkům.

Viktor Čistič, rozhovor Radek Nekarda

Můžete ve zkratce uvést, co všechno dezinfekční robot zvládne?

Důkladná dezinfekce je důležitou součástí boje proti koronaviru. A právě UV záření, které náš čisticí robot vysílá, ničí bakterie, plísně i viry. Včetně nového typu koronaviru. Děje se tak bez použití jakékoli chemie. Naše řešení je tedy maximálně šetrné k životnímu prostředí. Fungování robota v praxi je jednoduché. Přes počítač mu nastavíte trasu z bodu A do bodu B a robot následně sám jezdí po definovaném prostoru a pomocí ultrafialového záření dezinfikuje vše v okolí do vzdálenosti tří metrů. Naše nástavba s lampami umístěnými v dolní části pak dokáže provádět důkladnou dezinfekci i pod stoly nebo nemocničními lůžky, což nebývá obvyklé. Na každé místo přitom trubice s UV-C světlem svítí asi dvacet minut. Celý proces je naprosto automatický – nečekané překážce se robot dokáže vyhnout nebo se zcela zastavit. Při vývoji jsme mysleli i na bezpečnost. Pokud při procesu dezinfekce robot lokalizuje člověka blíže než 6 metrů, sám se automaticky vypne. Velkou výhodou je jeho tichý a čistý provoz. Personál potěší i jednoduché nastavení a obsluha robota. Čistič Viktor používá vlastní zdroj napětí pro UV-C světlo. Jde o baterii se základní výdrží 6-8 hodin. Po deseti hodinách práce se pak přijede sám nabít.

Pro jakou oblast použití je podle vás tento robot nejvhodnější?

Naším hlavním cílem je pomoci ve zdravotnictví. Čistič Viktor pomůže při dezinfekci čekáren, ordinací, operačních sálů, laboratoří, kancelářského zázemí, komunikací, výtahů, sociálních zařízení, lůžkových oddělení, šaten nebo kuchyní. Své uplatnění ale robot najde ve veškerých veřejných prostorech, například na letištích, nádražích nebo na dalších místech s vysokou koncentrací osob. Velkou pomocí může být například v průmyslu při čištění ploch pracovních povrchů a výrobních linek, komunikací, výtahů, šaten, kuchyní, jídelen, společných i skladových prostor. Robot poslouží i v potravinářství, například při dezinfekci výrobních prostor s vysokými nároky na hygienu. Své uplatnění najde i ve veškerých veřejných zónách, například na letištích, nádražích a v dalších místech s vysokou koncentrací osob.

Jak ještě jinak robota využít?

Kromě dezinfekce může robot třeba přepravovat materiál ve skladu nebo jinde. Stačí pouze vyměnit jeho vrchní část, což zvládnete jednoduše během několika minut. Po demontáži nástavby může autonomně tahat vozíky například s kontaminovaným materiálem nebo zbožím, a to až do hmotnosti 300 kg. Sám o sobě má robot nosnost 100 kg.

Pokud by si chtěla některá z tuzemských nemocnic nebo jiných podniků tohoto robota pořídit, jak má postupovat?

Z našich zkušeností víme, že je řada společností, které o robotizaci uvažují, ale narážejí na vysoké vstupní náklady. Proto jsme se rozhodli postupovat stejně jako u našich ostatních kolaborativních robotů. Čističe Viktora umíme zapůjčit formou placeného pronájmu. Stačí se nám ozvat a my onomu zájemci připravíme nabídku, která zohlední jeho konkrétní potřeby. V této nelehké době jsme se navíc rozhodli, že chceme boj s virem aktivně podporovat. Veškeré zisky získané pronájmem nebo prodejem dezinfekčního robota proto věnujeme vybraným organizacím pomáhajícím pacientům bojovat s onkologickým onemocněním.

Veletrh Productronica 2023

Veletrh Productronica 2023

18.10. 2023
#Novinky
Ukončení distributorské spolupráce s Mobile Industrial Robots

Ukončení distributorské spolupráce s Mobile Industrial Robots

02.08. 2023
#Novinky

Rychlý kontakt

Váš čas je vzácný, tak pojďme urychlit komunikaci.